Redobandirea cetateniei romane

Cum dobândesc cetățenia română?

In functie de motivele fiecăruia, asistăm clienții Cabinetului in vederea obținerii cetățeniei române, reprezentând totodată in fața A.N.C. pe cetățenii români care doresc sa renunțe la cetățenia română.

Pe lângă clienții clasici care doresc sa dobândească cetățenia română (cetățenii moldoveni si ucrainieni) si a strainilor cetățeni ai statelor terțe (care locuiesc de mult timp in România, sunt căsătoriți cu cetățeni români etc), dupa Brexit ne aflăm in situația in care foarte mulți cetățeni români care fie au dublă cetățenie (română si a Marii Britanii), fie sunt căsătoriți cu cetățeni britanici, iar copiii rezultați fiind doar cetățeni ai Marii Britanii, doresc reînnoirea actelor de stare civilă românești,  solicita dobândirea cetățeniei române pentru copiii lor minori, datorat faptului ca România este țara membră a Uniunii Europene.

De asemenea,  romanii din Diaspora ai căror copii au cetățenia română pot studia in România la facultățile de stat fără a plăti taxa de studii, facilitate oferita de statul român in vederea integrării populației din Diaspora.

Clienții ne adresează aceeasi întrebare: dacă ii putem reprezenta astfel încât sa nu fie necesara prezenta lor in momentul depunerii dosarului de dobândire a cetățeniei române la ghiseul A.N.C. Răspunsul este DA, ÎNSĂ DOAR PENTRU MOTIVE TEMEINICE, însemnând ca fie misiunea diplomatica din statul in care petitionarul are domiciliul este închisă, fie este imposibila prezența petitionarului, demonstrată astfel prin înscrisuri, A.N.C. analizând fiecare cerere de acest fel cu maximă atenție.

Intrucat dosarul care se depune la A.N.C. trebuie sa contina o serie de documente emise de organele statului roman, acte de stare civila transcrise in Registrele de stare civila romanesti etc, Cabinetul nostru are competenta materiala si teritoriala pe intreg teritoriul Romaniei sa obtina toate actele necesare depunerii dosarului de dobandire a cetateniei romane.

O alta întrebare frecventă este termenul de soluționare a dosarului. După cum se cunoaște,  la A.N.C. dosarele se procesează extrem de încet,  astfel încât o cerere poate dura in jur de 2 ani sau mai mult. Însă, dacă in termen de 6 luni de la data înregistrării dosarului acesta nu a fost finalizat, ne adresăm instanței de judecata pentru obligarea A.N.C. de a solutiona dosarul cu prioritate pentru clienții care doresc urgentarea soluționării.    

Acordam clientilor nostri:

  • asistenta de specialitate si consultanta in vederea depunerii documentatiei la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie pentru cetatenii straini care solicita dobandirea cetateniei romane in temeiul art. 8, art. 8 alin. 1 lit. b), c) si e) din Legea nr. 21/1991, republicata si modificata;
  • asistenta de specialitate si consultanta in vederea depunerii documentatiei de catre cetatenii care au pierdut cetatenia romana, precum si descendentii acestora pana la gradul II inclusiv care solicita redobandirea cetateniei romane in temeiul art. 10 din Legea nr. 21/1991, republicata si modificata;
  • asistenta de specialitate si consultanta in vederea depunerii documentatiei de catre fostii cetateni romani care au pierdut aceasta cetatenie din motive neimputabile lor sau carora le-a fost ridicata fara voia lor, precum şi pentru descendentii de gradul I, II şi III ai acestora, in temeiul art. 11 din Legea nr. 21/1991, republicata si modificata.